Šiais laikais labai daug dėmesio skiriama darbui. Jeigu anksčiau tai buvo veikla pinigams uždirbti, tai šiuo metu žmonės ieško tokios darbo vietos, kuri patenkina ir moralinius poreikius. Arba sukuria ją patys tapdami freelanceriais arba kitaip – laisvai samdomais specialistai.

Lietuvoje užsiimti šia veikla patogiausia išsiėmus individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą. Vis daugiau šio tipo darbo pobūdį propaguojančių žmonių tikina, kad tai suteikia ne tik daugiau moralinės, tačiau ir finansinės laisvės.

Jūsų dėmesiui – 6 pliusai, kurie paskatins Jus išbandyti laisvai samdomo specialisto duoną.


1. Veiklos pradžiai  – mažos pradinės sąnaudos.


Patogu tai, kad dažniausiai šią veiklos formą pasirinkę asmenys neturi investuoti didelių sumų į verslo pradžią. Pavyzdžiui, nereikalingas įstatinis kapitalas kaip kad UAB steigimo atveju. Taigi, patys pirmi žingsniai – be jokių didelių finansinių įsipareigojimų.

2. Uždirbsite pagal poreikį (ar galimybes?).


Pamirškite fiksuota algą. Kol vienam nepastovios pajamos atrodo kaip minusas, tuo tarpu kitam – didelė galimybė. Kuo daugiau dirbate – tuo daugiau ir uždirbate. O jeigu kurį nors mėnesį atsiranda neplanuotų išlaidų – galima pasiimti daugiau darbų ir papildyti banko sąskaitą.

3. Dirbkite tada, kai norite.


Bene pats didžiausias privalumas yra tai, kad galima dirbti tada, kai norite. Žinoma, jeigu dirbsite mažai, tikėtina, kad ir pajamos bus labai mažos. Na, nebent per trumpą laiko tarpą gebate atlikti labai daug darbų arba gaunate didelius pinigus už labai paprastus ir greitus darbelius.

4. Renkatės klientus.


Kaip ir kiekvienas kitas verslininkas, taip ir freelanceris turi galimybę rinktis klientus su kuriais nori dirbti. Žinoma, jeigu norite uždirbti – dažniausiai tenka nusileisti ir dirbti su tais, kurie siūlo darbą. Tačiau galiausiai tapus paklausiu –viskas kur kas paprasčiau ir atsiveria platesnės galimybės.

5. Įvairūs projektai.


Toks darbo tipas labai tinka tiems, kurie yra kūrybiški žmonės ir bijo monotonijos. Šiuo atveju Jūsų visada lauks skirtingi projektai, kurie suteikia galimybę lavinti save ir išbandyti jėgas skirtingose veiklose. Juk tokiu atveju išvengiama nuobodumo dirbant, tiesa?

6. Dirbkite ten, kur patogu.


Taip pat verta pabrėžti ir atsiribojimo nuo biuro galimybę. Daugeliui žmonių tai yra labai svarbu. Galiausiai, juk šiuo metu dažnai akcentuojama, kad freelanceriai, kurie dirba su kompiuteriu, gali darbus atlikti net ir Maldyvuose. Suprantama, kad tai daugeliui atrodo labai patrauklu.

Natūralu, kad neužtenka tik panorėti, kad galėtumėte dirbti savarankiškai. Reikia stengtis, mokytis, tobulėti ir tuo pačiu gebėti pasiūlyti žmonėms tai, ko jiems reikia. O galiausiai gavus reikiamą patirtį – klientai patys Jūsų ieškos, o tai  ir yra svajonių darbas.